onsdag 31 mars 2010

Lobby-försök

Till kvällsmaten
tog frun och
jag en höjdare.
Gambrinius IPA.
Den kommer
HP, Rektorn
och jag tävla
med i SM.
Finfin skum-
krona, aromen
av Amarillo
är tydlig.
Beskan är
PERFEKT.
Ni som säger
att sex är gôtt
har aldrig
smakat på denna
gudomliga dryck.
Hoppas att
Stadshusdirren kommer
till Göteborg. Då får hon
nåt att berätta för Eskilstuna
Ölkultur-gänget.

Bantarhelg

Under påsken ska det bli bantning. Har just upp- funnit Sigges bantningkur. Har kollat lite vad som gör att man går upp i vikt och vad man skall skära ned på. Till Helgen ska jag INTE dricka Whiskey. Det innehåller 222 kalorier/ 100 gram. Jag ska inte dricka rödvin = 76 kalorier/ 100 gram. Redan nu har jag många kalorier minus. Mjölk kommer inte på frågan, 60 kalorier/100 gram. Men, däremot några öl som bara innehåller 48 kalorier/100 gram. En öl innehåller 192 kalorier. Nu kommer vi till förbränningen: Gång 5 km/tim förbränner 243 kal/tim. Alltså får man gå BARA 9 timmar för att förbränna 10 öl. När mitt fat är slut så räcker det att jag går i 54 timmar. Tar jag med Bosse så borde det gå under påskhelgen. Fan, glömde att jag måste äta lite under helgen. Det bränner jag med lite vila, för då bränner man 120 kal/tim. Alltså. Om jag sover 10 timmar, så bränner man nästan 3 öl i timmen. Tänka sig. Bränna ca: 25 öl på en natt. Kommer säkert att bli smal som en jakthund efter påsken.

måndag 29 mars 2010

Karibien

Grannarna
vid stugan
är på semester.
Dom har
skickat detta.
Vad menar
han med det
tro?

Grattis Maja Örnberg

GRATTIS
Maja Örnberg
(till höger)
vann under
helgen två
tunga titlar.
Både FD-14
och FS-14 i
RM väst.
I dubbel med
Paulina Wulkan
(till vänster).
I singel slog
hon Paulina
med 6-2, 6-1.
Är det nån som
vill sponsra Maja så
är det väl investerade kronor.

Earth Hour

I lördags
kväll skulle
frun och jag
dra vårat
strå till
stacken ang.
Earth hour.
Vi släckte
alla lampor
och stängde
av Tv-n.
Vi satt och
stirrade rakt
ut ett tag,
sen så började
vi prata med
varann.
Tänk, frun var riktigt trevlig
att prata med.

söndag 28 mars 2010

Påsken räddad

Pastorn mäskar in för fullt med sommar- drickan. Omtapp- ning av Gambrinius- IPA´n stod oxå på dag- ordningen. Det förlöpte faktiskt bra, utan manke- mang. Idag (tror jag) gjorde jag inget misstag. Att nåt skulle hända var alla överens om. Men vad? Jodå, Danne gjorde en klassiker. Blåste ett fat över sig. Nu är han med i gänget. Själv fick jag med ett IPA-fat hem. MUMS.

lördag 27 mars 2010

Försenat test

Nu är testet klart från onsdagens inköp. Belhaven. Fadd med lite skum och dåligt med arom. Betyg 2. Den behöver ni inte köpa. Jenlain. En skaplig lager med fint skum. Den passar bra en varm sommardag med grillat. Betyg 3+. Zeunerts Höga Kusten. Den bästa för kvällen. En reguljär lager som satt bra. Betyg 4.

Finn fem fel

HP är jätte- koncentrerad under in- mäskningen. 55 grader när malten åker i. Inga problem. Alla plattor fungerar. Tempmätarn är på plats. Måste säga att dom var väldigt av- spända. Rektorn och Tannlegern slappade under tiden. Härligt att se bryggare som har allt under kontroll. När allt flöt på fint så passade Arne på att städa efter oss andra. Tror att Arne var ordnings- man i skolan. Plötsligt så hördes ett -TITTA, sa Arne, vad jag fann. En hel låda Orval. Som ni förstår så har jag ljugit litegrann. Nu kommer den stora frågan. Kan nån gissa, vad som inte gick sådär jättebra idag. Vill inte förstöra helgen för Doktor T, så alla felen kommer att skrivas om i ett senare tillfälle. I morgon bitti skall "SM-ölen" tappas om. Då blir det en ny holmgång. Det värsta är att jag är inkopplad imorron, så då ställer säkert jag till med nåt. Jag "lyckas" ofta att göra diverse fel. Det är STOR risk att heta linjen med Doktorn står öppen hela dagen.

Vimsiga klubben brygger

Idag brygger Rektorn, HP, Tannlegern och Länsman. Dom skulle börja kl. 09. Kvart över 9 ringde det från Rektorn. -Sigge, det är panik. -Lugn,lugn försökte jag med. -Vad är det. Vart fan är tempmätarn, vi ska mäska in, fullkomligt skrek han i telefon. Jag sa att den ligger där den ska. -Vart är det. (Förstår hur en Psykdoktor känner sig när han ska lugna en uppriven patient). -I trälådorna, högt uppe till vänster, sa jag. -Här är den, hörde jag någon skrika i bakgrunden. Det blir nog att ta en sväng sedan.

fredag 26 mars 2010

Äntligen

Ikväll var det omtappning av flera godsaker. Bröderna Pettersson var heta som kaminer och var på plats för tidigt. Tänkasig. Själva omtappningen gick fort. Då blev det tid över att testa vår Blended. Efter flera glas av nämnda dryck så gick fortsättningen lätt. Väl hemma så lockade nyheterna som jag köpte i onsdags. Började med TT´s Sailor. Liten bismak som jag inte gillade. Betyg 2+. Till maten tog jag Dugges Lager No:1. Jättegod. Härlig humlearom och beska. Betyg 4. Mikkeller Jackie Brown. Mycket god arom vid första sniffen. Härlig humlearom. Fint skum Det var nåt skumt som inte stämde med smaken. Lite rökig. Smaken bra. Betyg 4-.

onsdag 24 mars 2010

En testare som inte är snål!

Fick en trevlig present på posten idag. GÄ med fru var nyss i Thailand. Där drack han en hel del Chang-öl. För var 25:e öl som dracks så fick man en T-shirt. Han har ett gäng med sig hem. Bara över- vikten kostade 120 dollar p.g.a. nämnda tröjor. Ett mycket bra idé från en testare. Det är nog Smålandsblod i de övriga testarna. Kunde inte låta bli att testa en (1) öl ikväll. Valet föll på Lambic-ölet, (Früli). Frun och jag delade på tjugofler centiliter. -Va go, sa frun. Höll faktiskt med. Betyg 4. Ett MYCKET bra alternativ till alla fjolliga vinbål som serveras på fester som fördrink. Testa gärna denna öl.

Som ett barn i en godisaffär.

Satt idag och kollade lite i cyberrymden. Såg att det skulle komma lite nyheter på Bolaget. På lunchen stack jag och tittade om det var sant. Döm om min förvåning så fann jag 7 (6) nyheter. Tror jag har provat Zeunerts förut. Säkert bara en ny etikett. 1. Mikkeller Jackie Brown, 5,9 %. Dansk Ale som är bryggd med vinjäst. 2. Sailor från Three Towns. 5,0 %. Svensk lager på Petflaska. 3. Zeunerts Höga Kusten, 5,3 %. Svensk Lager från Kopparbergs/Sofiero. 4. Behaven Wee Heavy, 6,5 %. En Ale från Storbritanien. 5. Dugges Lager N:o 1, 4,7 %. Lager som bryggts på Korn och Vetemalt. 6. Früli, 4,1 %. Belgisk Veteöl med jordgubbssmak. 7. Jenlain Blonde, 5,9 %. Fransk Lager med lite vetemalt. Kan bli ett litet smakprov ikväll eftersom det är Lell-lördag.

Samtidigt som SM

Ni som har några dagar ledigt 22-24/4. Under nämnda datum är det Göteborg Beerfestival på City Pub. Kolla gärna på länken nedan. www.beerfestival.se Får se om vi får Åke Persson att åka dit och lämna rapport. Ifjol tog Dugges storslam i Ale-klassen.

måndag 22 mars 2010

G(J)ästtestare på besök i Fjollträsk

Var på en liten pub i Stockholm och fick möjligheten att avnjuta en Sleepy Bulldog Pale Ale. Efter en heldag i konferans så satt den som en smäck. Betyg 4. /GÄ

Kennethdagen

Idag har Svenska Kennethklubben stor fest. Kolla länken nedan. http://www.kenneth.se/ Vår egen Kennet S. ska fira med öl och hockey som är ett bra substitut till ovan nämnda fest. Grattis alla Kennet-ar.

lördag 20 mars 2010

Test från Skoghall

Medlem 16 har skickat detta kort- fattade test. Dålig smak. Det är från han som äter Läkerol på årsfesterna.

fredag 19 mars 2010

Oslo och Skoghall????

Vi skickade Rektorn till Oslo för att kolla skidåkningen på Holmen- kollen. Han smet från sitt uppdrag och hamnade visst på en pub. Bartendern på Oslo mikro- bryggeri skickade bilder på vår medlem som inte skötte sitt uppdrag. Han ville bara prova nya öl. Schmackt gut. Steamer fick betyg 2.
Tur att HP är lite seriös.
Han testar
lite olika öl i kväll. Vetefan om det va så seriöst. Inget betyg. Tror att Oppigårds låg bra till.

Info om SM

Nu finns det mer info ang. inlämning m.m. http://shbf.se/index.php/artikelarkiv/39-evenemang/222-sm-2010-registrering-och-inlaemning-av-oel.html

torsdag 18 mars 2010

Bilder från SM 2009

Dålig historia

Vad är det för skillnad på en kvinna och en fiskmås? - Jo, den ena rotar i allt, skränar, skriker och lämnar en aldrig i fred. - Den andra då? - Det är en fågel.

onsdag 17 mars 2010

En helt ovanlig kväll

Doktorn fick
lite jobb
efter att vi
amatörer
varit framme
i lördags.
Av 2 kassa
pumpar så
satte han
ihop till en.
Vi skapar
faktiskt lite.
Mest jobb
för andra.
Perra hade
varit i
Tyskland och
köpt med
några prover.
Vi kunde inte
enas om nån
vinnare för
kvällen.
Alla var mer
eller mindre
bra. Själv
tyckte jag att
Jever´n va
bäst.
Det blev lite
diskussioner
om, vilken
som var bäst.
Danne och
Jahn tyckte
nog att vi va
lite tjatiga.
Det var nog
för att dom
körde och inte
fick smaka.
Hahahaha.
Tur att Mats
kom med en
smörgåstårta.
Då blev
stämningen
lite lugnare.
Hans tog en
riktigt stor
bit. Tyvärr
så tog jag
inte kort på
själva tårtan,
bara Hans bit.
Rektorn var
lite småkinkig
hela kvällen.
Vet inte varför.
Vet nån orsaken?

måndag 15 mars 2010

Nyttig hushållspryl

Fick denna film av HP. Undrar hur jag klarat mig utan denna jättenyttiga pryl. Nu behöver inte frun springa så mycket när det är fotboll och hockey på TV-n. Har en gammal barncykel hemma som jag ska höra med Perry om han kan göra en sån här sak. http://www.youtube.com/watch?v=PeOPY7HCSnw

Carl-Jan Törstenberg

Mail från Törstenberg. Nu har lilla stycket varit i ugnen i 11 timmar och 75 grader. Så nu ska den marineras med Black Chocolate Stout. 2 vitlöksklyftor, enbär och salt. Kan den tala om att den smakade gôtt som f-n. Mycket smaker och lite extra salt så explo- derar smakerna mer. Nr 27

söndag 14 mars 2010

Bryggning i lördags

Limpan med
sina brygg-
drängar.
Ett spänt
ögonblick.
Höjning till
79 grader
betyder
utmäskning.
Dom gjorde
Vattusäter 3.
Kommer att
bli perfekt i
sommarsolen.
Bryggmästarn
håller på att
förbereda
dagens lunch.
Drängen är
hungrig och
manar på
sin bror.
- Blir det
mat snart?
Återigen
tack för
MYCKET
god mat.
Så här go
blir man
efter mat
och några öl.
Tror att Jahn
somnade lika
gôtt som jag
på kvällen.
Nästa jobbar-
kväll ska jag
lobba för
några britsar,
så man kan
sträck ut på.
Det får bli
Prio 1 på
agendan.

G(J)ästtestare hoppar i galen tunna

Badtunne- Badande Begåvade Bereste Bildsköne Bryggdrängen Bäckman som var så trött i går morse var tvungen att få bort lite malt och humledoft, innan han fick komma hem. Under tiden så testade han Finländsk öl. Olvi som fick Betyg 3-. Förstår att betyget blev lågt, för vi drack ju "våran" öl under dagen.

lördag 13 mars 2010

Heldags slit.

Vi skulle
ha börjat kl. 08.00 idag. BBBBB
kom inte
i tid. Brygg- drängen var såååå trött. När han väl behagade att dyka upp så var det dags att mäska in. Fick sätta han på ett
riktigt idiot-
göra som straff. 3 liter/min. Bild 1. Väl vörten gick i kok så spreds lite ljuvlig doft. När vi hade kokat ett tag så kom Törstenberg och hälsade på, med en överraskning. En god Stout
med bröd som han hade bakat på dravet. En Stout som var riktigt god. Ett mycket bra initiativ. Sånt upp- skattas när vi sliter. HP var inte sämre utan dukade upp en alldeles förträfflig brygg-gryta. Till grytan drack vi lite Blended. Jahn P. kom också med
en överraskning. En Founders English Ale. Jättetrevligt av båda. Men, hallå, 7 personer som fick dela på 2 flaskor. Tur att inte Rektorn var med. Han ska alltid ha full mun för att kunna prov- smaka.
Det blev lite
mankemang
när bröderna
Pettersson
skulle avsluta
med sin brygd.
Dom brände 2,
ja två, pumpar.
Till slut så
kom nästan
allt i tankarna.
Idag hade vi
2 pannhundar.
Lennon och
Bosse visste
nog inte vad
vi höll på med.
Dom busade
mest hela
tiden.
Naturligtvis så blev det lite
samtal till Doktor Tomsen.
Som alltid är röda linjen öppen
när inte han är med.

fredag 12 mars 2010

G(J)ästtestare i Asien

Hej . Har precis kommit hem från Thailand och vill berätta om några öl som jag stötte på. Utbudet var förövrigt extremt be- gränsat. Det var i stort bara 2 märken som fanns repre- senterat. Dels Singha som det bara blev en nedhälld i min strupe, för sen blev det Chang för hela slanten. Det finns två modeller av Chang. Chang lek,(till vänster i bild), som kostade runt 40 bat och Chang jaj som kostade 80 bat och är det 34 grader i skuggan och 30 i vattnet kan vem som helst räkna ut att Chang jaj var att föredra. Under rådande omständigheter var betyget 4+. /GÄ PS. Nu är Thailand med på öltestarkartan. Tack till GÄ.

BBBBB testar.

Bereste Begåvade Bildsköne Bryggdrängen Bäckman är på flug- fiskemässa och testar en Dark Lager från Nyckel- bryggeriet. Betyg 3+. Imorron ska han få bekänna färg.

torsdag 11 mars 2010

Mera svenska vikingar

Fick denna av nån anonym. Tror inte dom har fiskekort, så därför kom inget namn med. I alla fall så är det hårda Vikingar. Säkert uppskattar dom en kall öl efter detta tuffa pass. Kolla länken nedan. http://www.youtube.com/watch?v=GPAfS6meT2M

Snart bryggdags.

På lördag är det dags att brygga inför sommaren. Limpan ska brygga en Vattusäter 3. Receptet: 23 kilo Bayermalt och 0,5 kilo Caramunich Special. Amarillohumle för beskan och Cascadehumle för aromens skull. Totalt 280 gram humle. IBU´n ska ligga på 31,3. Bröderna Pettersson är lite hemlighetsfulla inför deras brygd. Tror inte att dom frångår ett vinnande recept. Antagligen blir det en Högbacka Special. HP är ju väldigt förtjust i Cascade, så det blir nog en rejäl giva av det. Själv ska jag göra en Välsäter IPA 2010,(Indian Pale Ale). 26 kilo Pilsnermalt och 0,5 kilo Caramunich Special. Chinookhumle för beskans skull. Cascade för både beska och arom. Amarillo endast för aromens skull. Totalt 400 gram humle. IBU = 54,2. Har blivit barnsligt förtjust i öl med hög beska. Testa gärna Oppigårds Amarillo Spring, (finns på bolaget). Den innehåller bara Amarillo-humle. (Nån petig kommer säkert påpeka att den innehåller även vatten, malt och jäst. Det bjuder jag på). Dj-ligt god. Vill ni testa en RIKTIG höjdare så försök få tag på Ruination IPA från Stone Brewery. FANTASTISK god med en IBU på +100. Mest ser jag fram emot HP´s brygg-gryta. Förra gången han lagade den, så åt jag så jag blev "Matsvem".

onsdag 10 mars 2010

Vörge i Indien

MMS från J. Olsson. En god lätt- drucken indisk öl. Kingfisher. Betyg 3+. Hälsningar Jörgen. PS. Första testaren i Indien. Välkommen på öltestarkartan.

tisdag 9 mars 2010

Samtal från Rektorn.

Igår fick jag telefonsamtal från vår hög- aktade Rektor. -Du, Sigge ska vi ta och sterilisera lite fat imorron, frågade han. Javisst, sa jag. Sagt och gjort så startade jag ångpannan igår kväll. Jag var lite fundersam på hans ivrighet. - Va ivrig du är nu då, sa jag. Rektorn sa då. - Jo, jag kör imorron, då kan jag lika gärna göra nån nytta. Han slutar aldrig att förvånas. Då får väl HP och jag ta ett glas.

måndag 8 mars 2010

lördag 6 mars 2010

Gåta??????????????

Veckans gåta. Vem eller vilka eller vad har gjort detta? Ledtråd. Snart är det dags.

På besök i "Kiosken"

Idag var vi och hälsa på Sara och Bosse. Självklart blev det en promenad med odjuret. Han fick lite vittring på rådjursspår. Sen var det fulla gårn med kaniner.

fredag 5 mars 2010

No:22 testar

Mail från A.W. En test av säsongens Black Book Beer i Munchen. Mmmmmm, den var inte dum, skål. Det blir nog flera ikväll.
A.W. har
ett förslag
på nästa års
maträtt på
årsmötet.

Skoghalls-mys

HP hade fått i uppdrag av huskorset att fixa en mysig fredags- meny. Han vet ju hur en slipsten dras. Vill inte beskriva alla godsakerna, ty då blir jag bara avundsjuk. Helt övertygad att denna perfekt komponerade kvällsvard kommer att falla i smaken.